GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMANIN ÖNEMİ – OptisyenCOMOptisyenCOM

19 Nisan 2024 - 17:42
SON DAKİKA

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMANIN ÖNEMİ

Güneş gözlüğü kullanmanın önemi

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMANIN ÖNEMİ
Son Güncelleme :

21 Haziran 2022 - 12:15

Yaz aylarında gelmesiyle birlikte güneşli günlerin sayısı artmaya başladı. Bugünlerde evden çıkarken yanımıza alıp almadığımızı kontrol ettiğimiz bir bir nesne var: güneş gözlüğü. Güneş gözlükleri bir yönüyle güneşten zararlı ışınlardan korunmamiza yardımcı olurken, diğer taraftan tarzımızı tamamlayan bir moda aksesuarı da olarak kullanıyor.

UV Radyasyonu Nedir?

UV Radyasyonu güneşten gelen ışık enerjisinin bir şeklidir. Sıcaklığı asla UV radyasyonuyla karıştırmayınız. Dünyanın güneşe olan uzaklığı yaklaşık olarak 150 km olmasına rağmen ısı, ışık ve UV radyasyonu alır. Isı ve ışık dünyamızda ki canlilar için önemli bir yaşam kaynağıdır ancak UV radyasyonu son derece zararlıdır. Güneş ışıklarıyla birlikte %5 i oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir.

UV Radyasyonu UV-A, UV-B ve UV-C olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır. UV-A ışınları ozon tabakasından doğrudan geçer. UV radyasyonun en az zararlı şeklidir ve dünyaya büyük miktarda erişir. UV-B radyasyonunun çoğu stratosferde ozon tabakasında yutulur ancak %2-5 kısım geçer. fakat bu orana rağmen çok zararlıdır. UV-C çok enerjik olmasından kaynaklı olarak çok zararlıdır ancak Stratosferde oksijen ve Ozon Tabakası tarafından yutulur bu yüzden dünya yüzeyine erişmez.

UV Radyasyonun Göz Üzerinde Etkileri Nelerdir?

Birçok faktör katarakt oluşmasına neden olurken bunların içinde UV radyasyonun katarakt olma riskini artırdığı görülmektedir. WHO’nun araştırmalarına göre dünyada 16 milyon insan katarakt nedeniyle ile kör olmaktadır. Araştırmalar sonucunda bu insanların %20’si UV radyasyonuna maruz kaldıklarından dolayı katarakt riskinin her yıl için %5 oranında arttırmaktadır. Bu da dünya genelinde 1,6-1,7 milyon vaka demektir. Kataraktın yanı sıra UV radyasyonu, Kornea ve İrisin iltihaplanması, konjanktiva kanseri gibi çeşitli durumlara da sebep olmaktadır.

UV Radyasyonundan Gözler Nasıl Korunur?

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu öğlen saatlerinde (10.00-15.00 arasında) UV radyasyonu diğer saat dilimlerine göre%70 daha yüksektir. Bu zaman dilimlerinde çalışırken, spor yaparken, yürüyüş yaparken, koşarken veya güneş lambası, bronzlaşma odası kullanıyorsanız, katarakt ameliyatı olduysanız mutlaka ihtiyaca göre kaliteli bir güneş gözlüğü takılmalıdır.

Güneş Gözlüğü Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliği, camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Güneş gözlüğünün UV-A ve UV-B blokaj derecelerine bakılmalı (%100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlardan oluşan güneş gözlükleri tercih edilmelidir. UV-A ve UV-B blokaj dereceleri düşük güneş gözlükleri, çıplak gözle olmaktansa göz sağlığımızı çok daha fazla tehlikeye atacağından dolayı kesinlikle satın almamalıyız. Bunların dışında camın filtreleme özelliğine, yüze uygunluk durumuna, kalite standartlarına, camın kalitesine, güneş gözlüğü markasına, sağlamlığına ve  yaralanmalara karşı göz ve yüz güvenliğinin sağlayacak, tutuşmaya karşı malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çizilme kusurları ve döküm izleri de olmamalıdır.

Yüksek fiyatlı olsa da kaliteli bir güneş gözlüğü alarak kaçınılmaz olan katarakt hastalığının yaşını oldukça erteleyebilirsiniz. Herhangi bir yerden aldığınız güneş gözlüğü istediğiniz korumayı sağlamaz. Güneş gözlüğünün UV ışınlarından koruduğuna dair ibareleri inceleyin. Bu ibareleri bulamadığınız takdirde almaktan vazgeçin. Ayrıca her pahalı gözlük, kaliteli demek değildir.

Sahte Güneş Gözlüğü kullanımda çıkan rahatsızlıklar nelerdir?

Göz ve görme sağlığı açısından kullanımı son derece önemli olan güneş gözlükleri yaz aylarının başlamasıyla kullanımı da artmıştır. Güneş gözlüklerinin uluslararası bir standart’ da göre üretilmesi göz ve görme sağlığı için önemlidir. Ancak göz ve görme sağlığı açısından son derece zararlı olan ünlü markaların kötü taklidi sahte işporta gözlükleri, hem ucuz olması hem de satın alan ya da kullanan kişi için suç teşkil etmemesi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sahte ürünler pazarda önemli miktarda yer buluyor. Maalesef bu ürünlerin satışının tamamen sıfırlanması mümkün değildir. Ancak toplumların eğitiminin daha ilk yaşlardan ve okulun ilk basamağından itibaren başlaması güneşlenme ve UV radyasyonu konusunda alışkanlıkların kazandırılması üniversitelerde bununla ilgili seminerler düzenlenmesi halk sağlığı açısından önemlidir.

Sahte güneş gözlüğü kullanımda üçüncü dereceden göz hastalıklarına neden olur.
Korneada kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, ağrı ve kanlanma gibi şikayetler sahte güneş gözlüklerinden dolayı birinci derece olarak ortaya çıkar.
– ikinci derecede ise gözlerin beyaz kısmında ( konjanktiva) kalınlaşma ve göz kapağının çevresinde et oluşur.
– Üçüncü dereceden ise uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından sarı nokta ve katarakt oluşumunda hızlanma gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkar.
– Çocuklarda sahte güneş gözlüğü özellikle göz tembelliğine neden olur.
Aynı zamanda normal bir güneş gözlüğü numarasız olurken sahte gözlükler, genelde içerisinde astigmat, miyop ve hipermetrop gibi numaralarda içermektedir. Bunlarda baş ağrısı yapıp, gözün görme performansını ileri derecede etkiler.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.